När skinnet tryter.

I förra inlägget skrevs det om den stundande Kinnekullerundan och några av de härliga ställen du kommer att kunna äta på. Ett av dem är Forshems Gästgivaregård, det mina vänner är ett litet ställe med stort hjärta och som är väl värt både ett eget inlägg och besök. Men fram tills dess frestar Smaka! och gästgivare Stefan med ett recept på Trôtafärsbiffar (eller skinnatrôt, som det heter på dialekt), precis såna biffar du kommer att kunna avnjuta i Forshem under rundan. Men trôt, vad är det som tryter? Jo, namnet  kommer sig av att biffarna gjordes på den färs som blev över när skinnet till grynkorven tog slut. Både fiffigt och hållbart alltså.

P.s Detta recept finns med i den helt fantastiska boken ”På Gästgivarens vis”

 

title

Forshems Trôtafärsbiffar

Servera gärna med klassiska tillbehör som potatispuré, gräddsås och rårörda lingon. Ett god ljus lager med eller utan alkohol blir perfekt törstsläckare till.

Portioner 4 pers

Ingredienser

  • 600 gram fet fläskfärs
  • 120 gram korngryn
  • 1 st liten gul lök
  • 1 msk krossad kryddpeppar
  • 1 st ägg
  • 2-3 msk smör
  • ca 2 msk vatten

salt och peppar

Instruktioner

  1. Blöttlägg korngrynen dagen innan.

  2. Blanda samman alla ingredienser. Späd med vatten tills färsen blir smidig, den ska vara blötare än köttbullefärs.

  3. Forma till små pannbiffar, ca 50 gram/st. och stek i smör. Koka gärna ur stekpannan efter varje omgång biffar med 1 dl vatten, spara skyn för att göra sås på. Mums!

Tyckte du om detta? Dela gärna!