Lyckes Påsklamm!

Nu så, nu kommer ett alldeles jättegott recept på lamm signerat Karin på LyckeLamm som vi kunde läsa om i förra inlägget. Karins bästa tips är att skippa rosmarin som så ofta får hänga med lamm och istället gå loss på andra örter som basilika och oregano. Det vill vi såklart också testa. Använder du torkade örter så mår de lite extra bra om de får dra i olivolja en stund innan du gnider in köttet. Till lammet är det smarrigt med en riktigt vårig primörsallad. Eller ugnsrostad potatis och en sås på yoghurt lite citron och vitlök.

title
title

Med ett glas Chianti (Rigogolo Chanti Riserva) en amber ale (lokala McBrian Ale från Qvänum Mat & Malt) eller en alkoholfri äppelmust från Bramleys i Lidköping så blir det perfektion. Med detta önskar Smaka smaklig spis och en riktigt Glad Påsk!

P.s Bilden på den vackert bundna steken kommer från Karin, och en gång då hon ändå valde att använda rosmarin. Tjusigt är det hursomhelst.

Lyckelamm

Författare Karin Terstappen

Ingredienser

  • Ca 1 kg urbenad lammstek
  • 3-4 klyftor vitlök, pressad
  • 1 msk hackad oregano
  • 1 msk hackad basilika
  • 1 msk hackad dragon
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 msk hackad persilja
  • 3/4-1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • olivolja

Instruktioner

  1. Blanda ihop örtkryddor, vitlök och rivet citronskal. Salta och peppra köttet och gnid in med kryddblandningen.

  2. Rulla och bind ihop med steksnöre.

  3. Bryn köttet i olivolja.

  4. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och stek i ugnen på 175 grader. Använd stektermometer, klart vid 60-65 graders innertemperatur (hur rosa du vill ha köttet avgör).

  5. Låt steken vila en stund innan du skär upp den i så tjocka/tunna skivor du gillar mest. 

  6. Njut sedan tillsammans med en god sallad, smarrig potatis och en pigg sås.

Tyckte du om detta? Dela gärna!