Skåla i dryck från hemb(r)ygden

Att lokalt är fenomenalt är vi bekanta med, mest har vi talat om saken när det kommer till mat. Men varför stanna där? I de senaste två inläggen har jag snackat mig varm om öl och nämnt Åsalid och Torsöl, två lokala bryggerier som brygger denna maltbaserade dryck.

Jag tog ett snack med Andreas på Åsalid för att kolla hur de har det. Andreas började som hemmabryggare och visade sig vara en hejare på att ha koll på vad som krävs för en god öl, det tyckte Andreas kompisar också. Gillar man något så vill man ju ha det, så Andreas fick helt enkelt steppa upp några level och gå från hobby i köket till att börja brygga så pass att ölen nu går att köpa på Systembolaget i Falköping. Eller beställa till det bolag som ligger dig närmast. Åsalid brygger cirka 5000 liter öl per år, det låter kanske jättemycket om vi tänker oss att dricka all den mängden eller råka spilla ut det på golvet. Men om vi lite orättvist jämför med Spendrups som brygger cirka 180 miljoner liter öl per år blir 5000 liter mer hanterbart, men Andreas har kapacitet för att brygga mer och det är också målet. (Dock inga miljonsiffor, det får någon annan hålla på med).

Nicklas Fällström
Andreas Gustavsson

På Åsalids repertoar finns det i skrivades stund flera smarriga ale och även porter. Till sommaren kommer en pilsner, och i höst skålar vi i lager. ”Rantens Porter”, bryggs med malt som Andreas röker själv på fruktved, bara det gör ju att Smaka vill sippa på ett glas. Bryggmästaren själv föreslår att dricka portern till rökt lax med smarriga potatisar, eller en klassisk baguette fylld med just lax och räkor. Det kan jag tro, rökt gillar rökt precis som sött gillar sött. Salt däremot, det dämpar allt. Så att Andreas föreslår ”Påverås IPA” till salta chips känns helt logiskt, där kommer saltet inte ta bort beskan (det vore ju jättesynd eftersom det är sjävla tjusningen) men det kommer att balansera det hela perfekt. Testa!

Tyckte du om detta? Dela gärna!