Lilla ölskolan

En Öl & Whiskymässa har passerat och jag tänker att det är på sin plats med lite tips på mat och dryck i kombination, och då just öl och mat. Till mat i detta fallet kommer även dessert att räknas, det kan hända att någon har saker att invända på det, men det må vara hänt. Choklad är supernyttigt och gör dig jätteglad, det räcker för att räknas som näring. Hursomhelst så är öl en riktigt bra kompis när det kommer till att matcha smaker. För er som är glutenintoleranta eller föredrar alkoholfritt så finns det alternativ dock inte till allt jag kommer att rekomendera, men så kommer det ju alltid att vara – att allt inte funkar för alla. Det vore en utopi.

Fotograf: Camilla Åhlin

Håll till godo, här kommer Smakas lilla smakskola (eller idéer) för öl och mat i kombination:

Om du serverar mat med chilihetta så är det bra att köra en snäll öl med lite beska och/eller viss sötma. Om vi tillexempel tänker på Corona som just en sådan öl, så kommer den från Mexico där det som bekant både är hetta i mat och klimat. Det är alltid fiifigt att snegla lite på hur de håller på i landet maten eller drycken kommer ifrån, och inspireras av det.  Så en ljus lager med liten beska, eller en veteöl som också har liten beska och ett uns sötma = perfektion!

Undvik: Öl med superhög beska, om du inte älskar att bita på grapefruktskal, hettan i maten ökar beskan i ölet.

Till traditonell svensk husmanskost eller mat med mycket sälta, som mustiga tomatbasearade grytor väljer jag en mellanmörk lager eller en amber ale, här tänker i färg och smak. Salt gillar sött och vice versa, så en öl med lite karamelliserade toner som både mellanmörk lager och amber ale har blir dröm. Påsk och julöl är precis så just för att pola väl med allt detdär salta härliga vi tycker så mycket om under dessa högtider.

Fisk och skaldjur, ok det beror såklart på hur du tillagat dem och vad du har till men nu tänker vi hyfsat naturella dock oki om de är panerade. Att skaldjur och citron passar väl ihop är sen gammalt. så då översätter vi det till öl helt enklelt och väljer en öl med viss syra. En belgisk blonde eller saison blir mums med sina fruktiga lite kryddiga toner, kombiationen en torr porter och ostron är inte heller alls trist. Testa ”Ambassadörsporter” från våra lokala raringar på Qvänum tillexempel. Detta är också ett perfekt tillfälle att testa en syrlig berliner vice med citrus, allra bäst om du har en majonäsbaserad sås till skaldjuren eller om fisken är panerad (jag drömmer om fish tacos)

Ost, men mums vad gott med ost och öl! En riktigt chokladmörk porter med sötma eller barley wine som har sötma och toner av torkad frukt, lite som marmelad alltså. Åsaliden i Falköping brygger ”Platå 324öh” , en ale med sådär bra karamelliga toner som är tipptopp till ost.  Precis som till skaldjur är belgisk ale trevligt här, men en lite mörkare och med mer sötma än en blonde. Sammanfattningsvis är det alltså gott med sött till ostens sälta, och kolsyra bryter bra mot det feta.

Men desserten då? Jo men precis, inte alls tokigt om du väljer en öl med sötma och allra helst en inte för söt dessert som är full av mörk choklad. En porter eller stout med sötma och tydliga toner av kakao och kaffe, den blir just som kaffe till. Likaså är en sötsyrig lambic med körsbär till en mörk chokladdessert rena drömmen om du älskar körsbärspraliner.

Så någonting, bara att testa loss!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!