Vintervärmare

Snön kommer och går lite som den vill tydligen, men jag tänker att vi kan låtsas att det är ungefär vinter genom att brassa loss en vintrig gryta. I dagarna fick du som bor i Skövde med omnejd ett alldeles jättefint vintermagasin i din brevlåda, ett magasin med Next Skövde som avsändare och som är fyllt av vintriga tips. (Har du inte fått det så finns det att hämta på Turistbyrån i Skövde). Smaka gör ett gästspel i magasinet, och jag tycker såklart att en typiskt bra vinteraktivitet är att laga en gryta som värmer hela dig, en gryta med både chili och choklad så att vi håller oss både glada och friska. Så, har du ännu inte lagt tassarna på ett exemplar av tidningen eller om du bor på helt annan ort så kommer det här.

När det gäller recept så ser jag det mer som en fingervisning än en ren sanning. I matlagning är det mer fritt fram än vid bakning, så gör som du vill. Skippa vitlöken om du inte gillar det. Ta bara en burk tomater om du vill ha det mindre såsigt och så vidare. Det enda jag vill slå ett bestämt slag för att använda så lokala råvaror som möjligt, nästan allt till denna gryta går att hitta i vårt skaraborgska skafferi. En fräsch sallad, ris eller bröd och en klick Smetana är bra smakkompisar till denna rätt.

title
title

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Värmande vintergryta med chili och choklad 6 port. (Cirka 3,5 h tillagningstid)

Du behöver:

 • 1 kg högrev
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 Schalottenlökar, finhackade
 • 1 lime (du behöver både skal och saft)
 • 2 burkar krossade tomater (lägg några extra kronor på en bra sort, det är grytan värd)
 • 3 buljongtärningar (jag använder umamibuljong)
 • 50 cl öl, en mellanmörk ale blir gott.
 • 2 torkade chipotlechili (finns bland kryddor eller i grönsaksdisken)
 • 2 torkade anchochili (finns bland kryddor eller i grönsaksdisken)
 • 2 lagerblad
 • 2 kanelstänger
 • 1 msk spiskummin
 • 2 tsk torkad oregano
 • 1 msk muscovadosocker
 • 1 kruka färsk koriander
 • Salt och peppar
 • 100 g mörk choklad (minst 70 % kakaohalt, och inte blockchoklad!)
 • 1 msk smör
 • 1 msk olja
 • Smetana till servering

Gör ungefär såhär:

 1. Rensa och kärna ur de torkade chilifrukterna, lägg de i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småkoka i 10 min. Låt svalna, ta upp dem och skär i mindre bitar. Spara vattnet, det häller du sen i grytan
 2. Putsa köttet och tärna det, bryn det sedan i smör och olja tillsammans med finhackad schalottenlök och tunt skivad vitlök i en gjutjärnsgryta.
 3. Slå på krossade tomater, buljong, öl och chilivattnet.
 4. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i cirka 3 timmar.
 5. Riv chokladen och blanda ner i grytan. Smaka av med pressad lime, salt, peppar och eventuellt mera muscavadosocker.
 6. Servera grytan med en klick Smetana, rivet limeskal och finhackad färsk koriander.
 7. Mums!