Lyckokaka

I dessa vintertider när solen bestämt att tacka för sig behöver vi verkligen pigga upp oss med adventsljus och något gott att äta. Något gott som dessutom ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan, en typiskt bra grej då det gör dig glad. Var hittar vi det då? Jo i saffran mina vänner! Så en saffranskladdkaka med vit choklad och mandelmassa, som får en skaraborgsk touch av vetemjöl från Wästgötarna känns helt klart på sin plats. Lika bra att skriva det på en gång, denna kaka är lätt beroendeframkallande…

title

 

 

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Lycklig saffranskladdkaka

Du behöver:

  • 125 g smör
  • 100 g vit choklad (välj en av god kvalitet, det vill både du och kakan)
  • 0,5 g saffran
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 ½ dl riven mandelmassa
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 krm malen kardemumma
  • 1/4 tsk salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, smöra en springform.
  2. Smält smör och choklad på svag värrme och rör försiktigt hela tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner saffranet.
  4. Blanda alla torra ingredienser och mandelmassan i en bunke, tillsätt smörblandningen och sist äggen. Rör för hand till en jämn smet.
  5. Häll smeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter.
  6. Låt svalna och ät sen minst två bitar, som de är eller med glass. Mums.