Say cheese!

Ost ost ost! Det finns så mycket alldeles utsökt ost i Skaraborg att det är ett riktigt ostparadis. I Falköping kan vi frossa loss på Falbygdens ost, både i den fina butiken och på Osterian. (Den ostbuffén är alla ostälskares uppfyllda dröm) Almnäs Bruk i Hjo med sina och Påverås Gårdsmerjeri i Falköping är två andra ostdrömmar. Och sen har vi det där garaget… Det började med ett litet garage i Tråvad där en viss Sivan år 1974 tog över familjens osttraditioner och började lagra ostar i sitt garage. Sivan tillverkar alltså inte ost, hon har istället full koll på smakerna och vet precis vad man ska leta efter för att hitta en lagringsduglig Herrgård, Svecia eller grevé som fixar lagring i upp till 40 månader. (den fantastiska historian börjar egentligen mycket längre tillbaka än så, helst ska du få den berättat av Sivans sprudlande och inspirerande dotter Sofia men du kan läsa den här) Dessa noga utvalda och kärleksfullt förädlade ostarna sålde sen Sivan i sin butik som också låg där i garaget, så småningom byttes butiken till en ostvagn på torget i Vara.

Ostvagnen står kvar, men garaget i Tråvad blev för litet och osten behövde hitta ett större ställe att vila på, och flytten går till en gammal militär anläggning i Oljeberget i Baljered. Så fränt! Utifrån ser det precis sådär militärt och hemligt ut som du kan ana, men innanför dessa hemliga väggar ryms både ostlager, bageri, butik och café med en hjärtans välkomnade känsla. I caféet bakas det bröd på vår egen surdeg, knäckebröd och spröda kex. Allt i liten skala och med mjöl från Stora Levene kvarn, där mals speltvete, som odlas av Wästgötara och råg från lokala odlare från varaslätten. Närt och kärt.

title
title

I och med flytten till Baljered skedde också ett generationsskifte, och nu är det Sivans döttrar Maria och Sofia som driver företaget. Café och butik är stängt för säsongen och öppnar igen 1 april 2017, ta en tur dit då, det är nästan en order faktiskt. Så länge kan du köpa ostarna, kexen och pralinerna bland annat hos Grönsakshuset i Skövde, eller i Ostvagnen på torget i Vara såklart. Kika här för fler återförsäljare.

title

P.s Den telefon som användes under min producentutflykt var med om en fallolycka, vilket betyder sorgligt farväl till bilder. Ett varmaste tack till Lokalproducerat i Väst som lät mig använda Jean-Paul Bastiaans fina Sivansbilder.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!