You must try this

Det pratas om äppelår, och det är inte svårt att förstå om man nyfiket spanar in i trädgårdarna just nu. Där ligger de så fint i alla sina färger och bara väntar på att bli uppätna. Äpplena. Det saftas, syltas, pajas, kakbakas, mosas och så vidare tills fantasin är slut och skafferiet fullt. Ändå syns det knappt att att du rört av äppelskörden och du börjar bli en smula trött på att pyssla den där frukten faktiskt, men du vill inte slänga dem och det finns inte tillräckligt med älgar att mata. Vad göra, vad göra? Jo men då förstår du har Lugnåsbergets Ekogrönt  och Karleby Handelsträdgård hittat på en lösning till dig.

Foto: Jessica Bergstrand

Du slår en pling, bokar en tid och åker sen dit med dina äpplen. En tid senare åker du tillbaka och hämtar din must, hur bra som helst! Musten är pastöriserad och tappad på 3 liters påsar (likt sån som finns i en bag in box, sån som vin kan komma i). Oöppnad, förvarad i rumstemperatur, står sig musten i minst 1 år, öppnad förpackning förvaras i kyl och står sig då minst 6-8 veckor.

Foto: Camilla Åhlin
Foto: Camilla Åhlin

Musten är god att dricka precis som den är, men äppelmust till några härligt gräddiga vitmögelostar är en dröm. Eller till en höstig kycklinggryta, eller till fläskstek, eller till salta chips (sött gillar salt), eller till tacosen, eller lätt värmd smaksatt med kanelstång och apelsin. Nu när du inte behöver klura på vad du ska hitta på med själva äpplena, kan du istället fundera på alla smarriga saker du kan kombinera musten med. Mums!

Foto: Jessica Bergstrand
Tyckte du om detta? Dela gärna!