Roten till det goda

Den tredje torsdagen i oktober firar vi glatt Grynkorvens Dag, det är nu på torsdag den 20:e. Hurra och äntligen säger Smaka! Denna skaraborgska delikatess förtjänar att firas minst en dag, och på årets Matfestival i Skövde delades det ut pris för årets smarrigaste grynkorv, det kan du läsa om  här.  Grynkorv är sannerligen en rätt som du älskar eller inte alls älskar. Det är inte en rätt som bara passerar och lämnar dig oberörd. Den är inte så grann då det är en orökt korv och därför lätt blekgrå, men jag tillhör tydligt nog sidan som älskar den och som vet att det innanför det tunna fjälstret döljer sig något fantastiskt. Korngryn, fläskkött, lök och den ljuvliga kryddpepparn. Mmmm….

Foto: Camilla Åhlin

Att Grynkorven har en egen intresseförening känns också helt rimligt, där kan du bli medlem och vara med att fira högtidsdagen uppe på First Hotel Billingehus. Här hittar du allt du behöver veta. Kan du inte hålla dig hela vägen till torsdag så bjuder Eriksons Chark på smakprov hos Ica Kvantum i Skövde nu på onsdag. Befinner du dig utanför Skaraborgs gränser och i stället i Stockholm? Misströsta inte, det kommer att firas på Hötorgshallen.

Foto: Camilla Åhlin
Foto: Camilla Åhlin

Recept på grynkorv finns i oändliga varianter beroende på vilken korvmakare du frågar, I Cajsa Wargs kokbok “Hjelpreda I Hushållningen för Unga Fruentimber” från 1755 finns ett recept som förutom korngryn även innehöll mjölk, njurtalg, rödlök, oxlever, fårlever, ägg, socker, bröd, smör och russin. En lyxvariant!

Väljer du att servera potatismos och lingon till eller rotmos och senap? Därom tvista de lärde om vad som är mest korrekt. Jag väljer tveklöst rotmos och en stark, syrlig senap. Så varför inte slänga ihop lite rotmos enligt receptet nedan och se om du håller med? (Spara lite av spadet du kokat korven i att blanda ner i moset)

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Godaste rotmoset 4 port.

Du behöver:

  • 600 gram kålrot
  • 600 g potatis, välj en mjölig sort
  • 2 stora morötter
  • 50 gram smör
  • Ca 1 dl av korvspadet
  • Salt och nymald vitpeppar

Gör ungefär såhär:

  1. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, 2-3 cm stora blir bra och låt koka upp under lock, sänk sedan värmen och låt skjuda i cirka 15-20 minuter tills de känns mjuka.
  2. Häll bort nästan allt vatten, spara lite att mosa med, men bara lite eftersom du sen tillsätter korvspadet som då kan göra det lösare. Jag brukar använda en potatisstomp, men dubbla gafflar och sen elvisp funkar också. Mosa tills du tycker att det är lagom slätt
  3. Blanda ner smör, och lite av korvspadet. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
  4. Klart!