Snabbmat de luxe

Det finns dagar när inspirationen och matlagarlusten helt stämplat ut och befinner sig på annan ort. Detta är en sån dag, när jag helst bara vill ligga kvar i sängen och bli serverad praliner. Dock är jag en ganska rastlös dam, så att ligga där och äta choklad skulle bli för långtråkigt. Men rastlös är inte samma som att vilja ta det piano, och även en dag som denna vill jag såklart äta mat. (Choklad kan räknas som mat om du vill). När fantasin och idéerna sinar behöver du ha några säkra ess i ärmen som går snabbt som blixten att laga, men som ändå gör dig glad. Tortillapizza toppad med det bästa du vet, varma mackor, pasta med ärtpesto till exempel. Eller kokta blåmusslor såklart, bästa snabbmaten säger jag. Billigt, få ingredienser, få arbetsmoment men mycket njutning. Jag kokade musslorna i en skvätt torrt vitt vin, men det är minst lika gott att låta dem puttra i en öl av belgisk stil. Jag gillar när det inte är så mycket spad och brukar skippa grädde för att få det så neutralt som möjligt, men det finns oändligt med goda sätt att svänga ihop musslorna. Detta är det snabbaste.

Foto: Camilla Åhlin
Foto: Camilla Åhlin
Foto: Camilla Åhlin
Tyckte du om detta? Dela gärna!

Vinkokta blåmusslor

Du behöver: (2 pers.)

 • 1 nät blåmusslor
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 sharlottenlök
 • 1 kruka färsk timjan
 • 2 dl torrt vitt vin
 • En skvätt rapsolja
 • Chili flakes
 • Salt
 • Bröd eller hemmagjorda pommes är gott att servera till. Allt beroende på hur fort du vill att det ska gå.

Gör ungefär såhär:

 1. Skölj och skrapa musslorna under kallt rinnande vatten, släng de som inte sluter skalet när du knackar på dem.
 2. Skala och skiva lökarna tunt.
 3. Hetta upp oljan och i med lök, timjan och lite chiliflakes. Det ska bli sting inte starkt. Löken vill bara mjukna, inte få färg.
 4. Hetta upp oljan i en stor kastrull och i med lök, timjan och lite chiliflakes. Det ska bli sting inte starkt. Löken ska bara mjukna, inte få färg.
 5. I med musslorna, salta och rör runt lite försiktigt. Häll på vinet och lägg på locket.
 6. Låt koka ordentligt i ca 3 min, ta sen bort kastrullen från värmen och låt musslorna vila ca 5 minuter.
 7. Klart! Skulle det vara några musslor som inte öppnats under koket - bye bye med dem.

Additional Info