Chili con Skaraborg

I tisdags picklade jag ”Hot lemon chili” som odlats av Karin och Mats på Söråsen i Töreboda. Att kunna utnyttja det lokala och lokalproducerade för att laga mat med smaker som v i kanske inte direkt kopplar till det skaraborgska skafferiet är ett långsiktigt och hållbart tänk som gör mig alldeles varm. För hur viktigt det än är att värna om vårat ursprung och hålla den traditionella kokkunskapen vid liv, så behöver vi världens alla andra kök också. Att låta oss inspireras och helt ogenerat sno smakkombinationer.

Foto: Söråsen
Foto: Söråsen

Söråsen är en ekologisk grönsaksodling med en inspirerande historia som börjar med chili i fönstren, men som nu flyttat ut plantorna (nej, det är kanske inte bokstavligt exakt samma plantor) till den 400 kvadratmeter stora växthusytan. Utöver det finns också några hundra meter friland. Det kan låta stort för oss som nöjer oss med chili och örter på balkongen, men de är fortfarande en småskalig producent. Vi hurrar också lite extra för Söråsen som i helgen vann silvermedalj för sin rabarberchuteny på SM i Mathantverk i Umeå Hurra!

 

Foto: Söråsen

Fokus ligger på chili men Karin och Mats ser en utmaning i att odla allt de behöver till sina såser, chutneys, inlagda gurkor etc. Behövs vitlök, citrongräs, gurka, lök eller tomatillo – då odlas det rätt och slätt. Tomatillos förresten, ser ut som en grön liten tomat i physalisskal och är basen i en Salsa Verde som just nu är en av mina favvosalsor. Snyggt grön med en frisk syrlighet.

Foto: Söråsen
Foto: Söråsen

 

Färska grönsaker säljs när det är säsong, och i mån av tillgång finns såser, inlagd gurka, salsa etc. Oavsett säsong finns torkad chili, hel eller som pulver. En superprodukt att ha i egna kryddblandningar. För att veta hur var och när du kan köpa Söråsens godheter håller du enklast koll deras hemsida.

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!