Fina fredagsfisken!

Tjohoo! Äntligen dags för ett recept igen. Cornflakespanerad lake med en kål & äppelsallad som toppas med valnötter och trattkantareller. Supermat och superhöstigt!

Fotograf: Camilla Åhlin
Fotograf: Camilla Åhlin

Är du glutenintolerant så använder du glutenfria cornflakes. Laken jag använde kommer från Badängens Rök & Fiskeri i Otterbäcken. Lake? Tänker kanske du, äter man det? Japp, dags att tänka om och tänka nytt! Får du inte tag på lake så funkar torsk eller liknande vit fisk. Nu kör vi.

Fotograf: Camilla Åhlin
Tyckte du om detta? Dela gärna!

Cornflakespanerad lake med kål & äppelsallad. 4 pers

Du behöver:

  • 4 x 140 g lake
  • Cornflakes (du kommer märka hur mycket du behöver)
  • 2 st ägg
  • Salt, lökpulver och svartpeppar att krydda cornflakesen med
  • Smör att steka i
  • 1 spetskålhuvud
  • 3 st krispiga äpplen
  • Valfria späda salladsblad
  • Trattkantareller
  • Valnötter
  • 1 dl rapsolja, 2 msk honung, 2 msk dijonsenap, 3 msk balsamvinäger, en skvätt vatten, salt, peppar (ev fint hackat chili) rör ihop till vinegtrette.

Gör ungefär såhär:

  1. Stek svampen och låt den svalna
  2. Skiva kål och äpple tunt och lägg i en skål tillammans med de späda bladen
  3. Vispa ihop olja, vinäger, vatten, dijon och honung. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev chilin. (Färska örter som t ex timjan eller basilika är också lovely att ha i)
  4. Häll vinegretten över salladen och blanda runt. Toppa med valnötter och svamp. Salladen är klar, låt den stå till sig medan du fixar fisken
  5. Mortla cornflakes finkornigt och krydda. Häll upp i en djup tallrik. I en annan tallrik knäcker du två ägg som du sen vispar upp.
  6. Vänd fisken i äggen och därefter i cornflakes
  7. Hetta upp en panna med smör och olja, stek 3-5 minuter på varje sida.
  8. Klart! Enkelt och supergott.