Närebo – närproducerat nära dig

I helgen som gick var det fest i hela Västsverige, Matfest. Ett matsafari där det gavs tillfälle för bunkring av lokala godheter att fylla kylskåp och skafferi med. Smaka! satte sig i safaribilen och stannade bland annat till hos Cecilia Carlander på Närebo strax utanför Lidköping. Det perfekta stoppet just för bunkring. Närebo är en gårdsbutik, men också restaurang och gårdshotell. Drömkombo alltså. I gårdsbutiken hittar du produkter från flera av våra skaraborgska matkreatörer men även Närebos egeninlagda gurka och surkål. Den surkålen…. den är sådär perfekt mild, kryddad med kummin och precis lagom krispig. Igår fick den piffa upp en grilled cheese sandwich tillsammans med ost från Falköping och champinjoner från Tidaholm. Haja vad gott!

title

Ett totalt lugn infinner sig av att gå omkring på Närebo, och missa inte att ta en tur in i växthuset. Hallon, rödlök, persilja och lyfter du lite lite på huvudet så möts du just nu av dignande vindruvsklasar. Så om du inte alls är sugen på att ta en tur till Frankrike eller Kaliforninen för att känna Bacchus vingslag, stanna i Skaraborg.

title
title
title

Förutom Närebos surkål och saltgurka, kunde jag inte hålla tassarna borta från Gettergodas ”Cajeta Vanilj”, en mjölkkolasås på getmjölk. Oh my. Här finns nästan inga begränsningar till vad den kan användas till. På glass, i milkshake, på kladdkaka gjord på vit choklad, på bananpannkakor (recept finns här). Mums.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!