Hem ljuva hem

Det delades ut priser i långa banor under Matfestivalen, och bakom ett av priserna står den alldeles fantastiska Grynkorvsakademien som korade ”Årets Grynkorv”. Grynkorv är som bekant (för det vet väl alla?) utsedd till Skaraborgs Nationalrätt och har naturligtvis en egen dag. Den infaller den tredje torsdagen i oktober, skriv in det i kalendern på en gång! Mer om grynkorv och dess historia i ett oktoberinlägg, nu fokuserar vi på det där priset som delades ut av akademiens ledamot Anna Maria Corazza Bildt. Med trumvirvlar och fanfarer gratulerar vi ”Hemgårdens Chark” som inte bara stoppar årets godaste Grynkorv, utan också kan titulera sig världsmästare 2016, vilken grej va!

Foto: Mårten Bergkvist

Hemgårdens Chark råkar höra hemma i ett annat glatt län än Skaraborg, Värmland, men har man så pass bra koll på denna skaraborgska delikatess så får man vara med på denna blogg. Jag är inte strängare än så. Och naturligtvis finns Hemgårdens korv och andra smarriga charkprodukter att hitta i kyldiskarna i butikerna här också berättar Hemgårdens Kermith Lööv när jag ställer frågan. Att de valde att börja med Grynkorv berodde helt enkelt på att kunderna efterfrågade delikatessen. ”Vi tog beslut om att göra det, och det blev ju en fullträff” säger Kermith som aldrig innan testat Grynkorv, men efter att ha smakat förstår precis vad förtjusningen handlar om. Hurra och tack för det Värmland, säger vi!

Tyckte du om detta? Dela gärna!