Basutbud

Okej såhär är det, alla har någongång eller ofta noll inspiration till att laga mat. Eller egentligen är det väl inte själva matlagandet i sig som är trubblet, utan att komma på vad som slutligen ska ligga där på tallriken. Mat råkar vara det roligaste jag vet och förmodligen det som tar upp det mesta av min tanketid, men det spelar ingen roll när fantasin håller på med något helt annat. Så, det bästa tricket för att mota trista snabbnudlar innanför skafferidörren är att ha ett bra basskafferi. Du vet, lite schyssta kryddor och sånna saker som underlättar, och faktiskt kan göra de där snabbnudlarna eller gårdagens rester jättegoda.

Igår när jag kom hem från jobbet, öppnande jag som så många gånger förut kylskåpet. Tittade lite lojt och sa med gråten i rösten ”det finns inget att äta ju”. Det resonemanget håller inte, så från den snyfthistorien gick jag till att svänga ihop en smörgås som jag först bredde olivtapenade (som jag köpte på Vin & Delikatessmässan) på, sen snabbfräste jag lite kycklingrester och tre stackars champinjoner tillsammans med vitlök och torkad oregano. La detta på brödet, salt, peppar och sist lite hyvlad parmesan. Tadaa, likt värsta lyxmackan men på rester. Hur bra som helst på alla sätt.

Så, nedan kommer en lista på saker jag alltid ser till att ha hemma för att kunna piffa till det kylskåpet erbjuder. (Salt och peppar är standard, helst flingsalt och en pepparkvarn) Detta kanske ser ut som en lång och krånglig lista, men det är saker som du har kvar ganska länge och som kommer att göra det lite mer lattjo att laga mat när det känns alldeles för trist. Bilderna i detta inlägg är helt oförskönade bilder på hur det ser ut i mitt kök. Diskbänksrealism.

title
title

Smaksättare:

 • En liten samling av hot sauces. I alla fall en.
 • God olivolja att ringa över t. ex tomater. Allt blir godare med en bra olja. Trust me.
 • Balsamvinäger. Så att du kan slänga ihop en vinegrette med ovanstående olja, eller bara doppa en bit parmesan i.
 • Fiskssås. Om du gillar asiatisk mat.

Kryddor:

 • Torkad oregano. Till köttfärsen, tacosen, varma mackorna.
 • Vitlök. Passar till allt.
 • Spiskummin, cayenne och parikapulver – egen tacokrydda ihop med oregano salt och peppar.
 • Nån sorts soja, jag brukar ha Shoyu Passar i dressingar eller istället för salt.

Grönt:

 • Gul lök
 • Vitlök
 • Färsk ingefära, i maten, smoothien vattenet.
 • Någon sorts färsk grönsak. Sallad, tomater, paprika kanske. För att snabbt kunna göra en sallad, soppa, eller kanske pastasås.

Övrigt:

 • Pasta. Ta en sort du gillar, det är ok att äta pasta.
 • Nån sorts nötter. Rosta i het panna och toppa salladen med, eller yoghurten.
 • En bit parmesan. Se ovan. Och till vad passar det inte att riva över lite ost?
 • En bit vanlig ost.
 • Ägg. Omelett, äggröra, äggmacka….
 • Nån sorts färska grönsaker. Sallad, tomat, paprika. För att kunna göra en snabb sallad eller en pastasås av grönsakerna.
 • Räkor i frysen, går snabbt att tina.
 • Tortillabröd. Till quesedillas eller pizza.

Och till sist, frys in eller spara rester i kylen, det mesta funkar på pizza, i paj, i pytten eller som pastasås.

Tyckte du om detta? Dela gärna!