Ärtigt värre!

Yes, äntligen befinner vi oss i veckan som avslutas med Matfestivalen. Nedräkningen har börjat på allvar och tiden är knapp för allt som ska hinnas förberedas. Jag tänker att vi i hektiska tider som denna ändå behöver äta god mat, men som går kvickt likt en vessla att slänga ihop. Så här kommer receptet på den grönaste ärtpesto som finns, bara att blanda med nykokt pasta. (Denna pesto funkar fin fint som tillbehör till fisk också) I vanliga fall brukar jag ta helt vanliga frysta gröna ärtor, men nu råkade jag ha bondbönor från min systers kolonilott. Det funkar också. Perfekt i skördetider som dessa också.

Foto: Camilla Åhlin
title

Vi syns snart igen hörrni, i festivalyran där jag kommer nyfiket kommer att mingla runt. Vill du hälsa eller se hur människan bakom tangenterna ser ut när hon lagar mat? Kom till Saluhallen på lördag kl.13 då jag har äran att laga mat på råvaror från några av de deltagande producenterna. Det blir kul!

Saluhallen har öppet: fre 26/8 kl. 11-19, lör 27/8 kl.10 – 18.00

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Ärtigaste peston

Du behöver:

 • 2 dl gröna ärtor
 • 1 citron, helst ekologisk
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 dl god rapsolja
 • Salt och nymald svartpeppar
 • Riven eller hyvlad parmesan att toppa med.

Gör såhär:

 1. Skölj citronen noga, riv av skalet med ett zestjärn. Lägg citronzestet åt sidan.
 2. Lägg de tinade ärtorna, citronsaften och vitlöksklyftan i en matberedare eller mixerskål.
 3. Häll i oljan lite i taget och mixa samtidigt till en slät sås.
 4. Rör försiktigt i citronzestet och smaka av med salt och peppar.
 5. Blanda med nykokt pasta, riv över så mycket parmesan du vill och dra några drag med pepparkvarnen.

Additional Info