Rökeri, röker vi, röker alla.

Är du sugen på att äta en ost och skinkmacka med skinka som är sådär perfekt lagom mycket röksmak på? Eller lägga en bratwurst med schysst köttinnehåll på grillen? Då ska du styra kosan till Claessons Charkuteri i Falköping. I den rara lilla butiken som, i skrivande stund, har öppet en gång i månaden hittar du välgjorda smarriga charkuterier gjorda med massor av kärlek, skratt och hundraåriga traditioner. Smaka! hade lyxen att få följa med bakom kulisserna och prata med Mattias Lindgren som är en av de gladaste charkuterister jag träffat. Med passion och ett konstant leende berättade Mattias historien om Claessons som startade 1906. Adressen har ändrats lite under åren, men inte med några jätteavstånd. Förstå hur mycket tradition, kunskap och stolt historia det finns i lokalerna. Även om det såklart renoverats och fixats lite under åren, så är flera av de maskiner som används trotjänare som glatt kämpar på. Och tegelrökarna som bland annat den goda plattskinkan röks i, det är samma rökar som användes redan 1918. Jag smäller av så häftigt är det! Ända fram till 1939 slaktade man alla djur själva. Slakteriet fanns inne på gården där även fabriken för tillverkning av charkuterivaror fanns, men nu köper Claessons in köttet som de sen förädlar. Det finns hur mycket roligt och intressant kuriosa som helst om detta företag, läs och lär mer här.

title
title

Förutom, skinka (som är Mattias egen favorit), rostbiff, rökt sidfläsk, isterband och andra goda korvar smaksatta med till exempel whisky, så gör Claessons även både svartsoppa och blodpudding. Här snackar vi inte blodpudding för fem kronor som vispats ihop snabbt. Nej, denna är gjord så som den ska. Med riktigt grisblod och mejram. Lite lingon från Billingen och du har en alldeles jättenyttig måltid framför dig. Jag tillhör den skalan som tycker att, ska du äta djur – då är det lika bra att gilla allt på djuret. Jag vet att inte alla håller med.

Claessons delikatesser finns förutom i deras egen butik att köpa i flera butiker runt om i Falköping till exempel på trevliga ”Falköpings Saluhall” mitt på torget. Men de kommer också att finnas med på Saluhallen, så ta dig dit och bunkra.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!