Taco tuesday

Jag nämnde något om tacos på tisdagar i ett tidigare inlägg, att det är självklart för mig. Så är det och så har det varit ganska länge, därmed inte sagt att jag tackar nej till en taco på fredagar. Eller söndagar. Faktum är att tacos ligger på pallplats över vad jag helst har på tallriken. En rätt som går att variera i en evighet. Räkor, strimlad biff, kyckling, oumph (supergott sojaproteinbaserat vegetariskt alternativ, googla!), panerad firre o.s.v. En gång för sådär sex år sedan var jag och min allra allra bästa vän i Mexiko, mycket lämplig plats för någon som är superförtjust i just tacos och heta såser. Jag anser det fritt fram att äta din taco precis så som du gillar dem bäst, men vill du ha det sådär genuint mexikanskt skippar du taco dinner kit och färdiga kryddblandningar. Det är tex mex, också gott men något annat. Så, det var den enda pekpinnen för detta inlägg. Hur du nu än väljer att äta din taco så måste jag få lov att tipsa om en salsa som är så rackarns god, och som du kan matcha samtliga typer av tacos med. De mesta maten faktiskt. Pico de Gallo. En sås som du inte kommer undan om du befinner dig i Mexiko. Jag läste någonstans att den är landets nationalsås, och att det syftar till att färgerna rött, vitt och grönt är precis som Mexikos flagga. Kanske är det så. Och banne mig så är det nog även min nationalsås. Det som ger dessa färger är tomater, koriander, grön chili och lök. Jag vet att koriander är en känslig fråga, men gillar du det mexikanska köket – då gillar du koriander. Lika bra att bestämma dig för det.

title
title

Den viktigaste ingrediensen är ändå såklart tomaterna, lägg lite extra kosing på goda och mogna. Lämpligt nog besökte jag ju, som du kunde läsa om i senaste inlägget, det alldeles jättetrevliga Prästakvarna häromdagen. Där kan du köpa tomater som kommer att ta din Pico de Gallo till perfektion. Jag brukar inte alltid ha färsk chili i, utan skvätta i lite grön hot sauce. Vilket som, funkar. Silverlök är tradition, men schalottenlök funkar också prima. Det viktiga är att du finhackar med den skarpaste kniven du har i lådan. Så låt denna tisdag bli din taco tuesday!

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Pico de gallo

Du behöver:

  • Goda tomater, räkna två per person
  • Silverlök alt. Schalottenlök
  • Färsk grön chili alt. grön hot sauce
  • Färsk korinader
  • Lime

Gör ungefär såhär:

  1. Ta ur kärnorna ur tomaterna och hacka dem sedan tillsammans med lök, koriander och färsk chili om du väljer det. Ju mindre bitar desto bättre.
  2. Be någon annan finhacka om du tycker att det är bland det absolut tristaste som finns.
  3. Smaksätt med färs pressad lime och salt så att du få en perfekt balans mellan surt och salt. Jag brukar behöva en lime till sex små tomater.
  4. Låt salsan vila i kylen medan du dukar bordet.

Additional Info