Hjo jo – ett rent glassparadis.

Smaka! Fortsätter sin Skaraborgska turné och testar lokala producenter som vi kan besöka under Saluhallen på årets Matfestival. För en vecka sen sådär när sommaren var på ett strålande humör tog jag med min vapendragare och åkte till Hjo. Denna rara lilla trästad som med sina vackra hus, hamn och små gator kan charma vem som helst. Att stilla hungern med sik är lika självklart som tacos på en tisdag, eller fredag om du så vill. Att sen piffa upp firren med en aiHJOli från stadens ICA och inta hela den delikata måltiden i solen på en gräsplätt är en ganska ypperlig söndag om du frågar mig.

Det skulle kunna ha räckt så för att göra mig lycklig, men mycket vill som bekant ofta ha mer. Tur för mig då att det ligger ett litet paradis bara cirka hundra meter från den gräsplätt där jag satt. En gul paviljong där Wetternglass serverar den godaste glass jag ätit på länge. Glassen tillverkas av ekologisk och närproducerad grädde, gammeldags mjölk och ägg från våran kompis Moster Susanne. I min strut, som Wetternglass rullar själva, samsades Fikon & Cognac med Kardemumma. Du hör ju själv vilken drömkombo det var. Bredvid dessa gräddälsklingar i glassdisken finns naturligtvis ett alternativ till dig som inte alls är sugen på mejeribaserade produkter. Nicecream mina vänner, en ljuvlig glass med fryst banan som bas. Kanhända att sommaren snart börjar fundera på att stämpla ut, och så också säsongen för Gula Paviljongen. Misströsta inte, till våren nästa år hittar du förhoppningsvis glassen ute i butiker. Och på Saluhallen redan i slutet av denna månad!

Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist

När glassen är uppäten och du kanske ätit så pass glatt att du är kladdig om tassarna, då är en promenad förbi Tvålfabriken perfekt. Utanför kan du nämligen tvätta händerna med någon av deras fabulösa handgjorda tvålar som tillverkas av bland annat rapsolja från Skaraborg. När du testat de tvålar som finns utanför butiken kommer du inte kunna låta bli att gå in. Där kan du dofta och shoppa loss bland handgjorda tvålar, badsalt, cerat och andra njutbara produkter för hela dig. Allt med namn och innehåll inspirerat av den Kurort Hjo en gång var.

Foto: Camilla Åhlin
Tyckte du om detta? Dela gärna!