Vilken fest!

Om du slår upp ordet Festival i Svenska Akademiens ordlista beskrivs det som ”Periodiskt återkommande festligt evenemang”. Det är ju precis vad Matfestivalen är! Eller hur kan vi bättre beskriva ett typiskt festligt evenemang där det serveras totalt ca 60000 portioner god mat, och som i år är inne på sitt 27:e år? För att få lite bakgrund och fakta om denna härliga festival tog jag ett snack med Maria Holmén på Next Skövde. Next står som arrangör och Maria har hängt i kulisserna sedan 1994, och sliter likt övrig personal på Next hårdare än någon kan ana under festivaldagarna.

 

title

Så, hur började allt och när kom idén att anordna en matfest som får glada besökare att ge sig ut på Skövdes gator och torg i ur och skur, år efter år? Jo, det hela började 1989 men då som Grill-SM. Året därpå kom dåvarande turistchef Rolf Rodert på idén att låta krögare flytta ut på stan och under en helg brassa mat i mattält. Resten är historia och festivalen kom för att stanna. Precis som alla årliga evenemang har intresset för Matfestivalen gått upp och ner och den har fått ta all möjlig kritik. Men för några år sedan gick flyttlasset från Hertig Johans torg till Kyrkparken, vilket Maria upplever som ett uppsving. Både bland besökare och deltagande krögare. (På torget hittar vi nu Saluhallen, som du kan läsa mer om här.) Visst låter det lockande att mingla runt i en park bland glada människor och mat som doftar så gott att du inte har något emot att stå i en av de ringlande köerna. Dessutom har med livemusik från scenen som soundtrack. Just detta är en av de saker Maria gillar bäst med Matfestivalen, att du kan välja att besöka den och uppleva stämningen och liveframträdanden utan att betala en endaste liten pix. Lyxigt. Vill du äta köper du ett mathäfte med fyra stycken matkuponger, eller en singelkupong om du du bara vill testa ett enstaka ställe. Vet du inte redan hur det går till så kommer du att förstå det på plats, det är lätt som en nygräddad plätt.

 

Fotograf: Jesper Anhede
Fotograf: Jesper Anhede

 

Ett av de tält som jobbar så att svetten lackar, och som gjort så alla år är Festivalbananen. På pyttepytteliten yta trängs personalen vant och langar ut friterade bananer på löpande band. Proffsigt värre och såklart jättegott. Gyllene krispig banan med len och söt vaniljglass  – det blir bra helt enkelt. Är du nyfiken på vad stjärnkocken Tommy Myllimäki tycker om saken? Kolla här.

När jag nyfiket frågar Maria om hon kommer ihåg någon av all smarrig mat som ändå varit sådär extra god, så tänker hon en liten stund och berättar sen om ett år när det kom in några killar på hennes kontor som hade lust att vara med på festivalen. Maria frågade om de var medvetna om att de skulle behöva vara redo att servera ca 2000 portioner. Det var de. Flera tusen rullade viltköttbullar senare vann ”Hemmafest” med Krögaren Mattias Borger besökarnas röster och pris det året.

För att hålla koll på årets festival och så småningom börja planera vad och var du ska äta så går du in här. Så ses vi på plats den 26-27 augusti!

Tyckte du om detta? Dela gärna!