Bjud upp till dans!

Imorgon den 20 juli är det Kalvdansens dag, så vad vore lämpligare än att prata med saluhallsaktuella Ewa Vikingson på Kullings Kalvdans? Kullings Härad mitt i Västergötland hör till ett av Sveriges kotätaste distrikt, att det är i denna region företaget dansat sedan 2005 känns högst lämpligt. Ewa har fått Gastronomiska Akademiens diplom ”för upprätthållande av Kalvdans, en tradition med gamla anor som finns med i Svenska Slow Foods  ”Smakernas Ark” av utrotningshotade rätter”. Hur flott som helst, och den perfekta kvinnan när det kommer till att berätta för mig om tjusningen med rätten som jag inte ätit på snart tre år, och som jag då diggade skarpt. Tänk dig en len pannacottaliknande liten historia som bryts av med sötsyrlig hallonsylt…

title

 

Vad är egentligen Kalvdans, eller råmjölkspannkaka som den också kallas? Jo, det är en gammal kulturrätt som bakas av råmjölk från kon. Råmjölken är supernyttig och livsviktig för kalven.  När kalven fått sitt behov tillfredsställt används råmjölksöverskottet till denna energifyllda lilla raring som faktiskt räknas till Västergötlands landskapsdessert. Kullings Kalvdans är alltid gluten- och äggfri, innehåller varken mandlar eller nötter och har lika lite laktos som i hårdost. Passar med andra ord de flesta och är den perfekta desserten på en Västgötsk måltid som självklart har Grynkorv till huvudrätt. Vanligast är att äta Kalvdansens tillsammans med sylt, men det går också alldeles smarrigt utmärkt att bränna av ett lager råsocker ovanpå strax före serveringen för en knäckig upplevelse likt en Crème Brûlée.

Att Kalvdansens Dag firas den 20 juli är helt logiskt – Margareta har namnsdag, och det är precis vad upphovskvinnan till dagen heter. Margareta tyckte att Kalvdans behövde en egen dag, och så fick det bli. I år firas den för sjunde året i rad. Ewa firar i Eggvena Bygdegård, mellan Herrljunga och Vårgårda, där det kommer att ätas på både längden och tvären med bland annat körsbärssylt. Mums alltså. Vill du också vara med och fira denna, så hittar du mer information om kalaset här. Har du inte vägarna förbi så putsar du dansskorna och svänger ihop en Kalvdansostkaka enligt Kullings recept nedan.

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Kullings Kalvdansostkaka

Du behöver:

  • ca 1 kg grovmosad ÄKTA kalvdans
  • 4 stora ägg
  • 1 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 dl hackad mandel + 3 st bittermandlar

Gör såhär:

  1. Vispa samman ägg, mjöl, socker och mjölk, blanda i den sönderrivna kalvdansen och de hackade mandlarna.
  2. Häll alltsammans i smord ugnssäker form, baka tills den stelnar ca 1 timme i 170 grader.
  3. Häll alltsammans i smord ugnssäker form, baka tills den stelnar ca 1 timme i 170 grader.
  4. Servera ljummen med lättvispad grädde och den sylt du gillar bäst.

Additional Info