Jag ”råkade” tjuvlyssna på ett samtal mellan två damer för ett tag sen, de pratade om mat så jag anser att det var min skyldighet att lyssna. Det pratades om kyckling, kokosmjölk, wokgrönsaker och en färdigblandad grytbas. ”Jätteenkelt” och ”snabblagat” var ord som användes. Hm tänkte jag, det är sånt som önskas kanske. Att det går kvickt och är enkelt. Med risk för att låta märkvärdig så tycker jag att matlagning är ganska enkelt och tycker också att det är både roligare och godare att skära mina egna grönsaker eller mixa ihop kryddblandningar. Därmed inte sagt att jag dömer någon. Nonne, nonne i mat och kärlek är genvägar och det mesta tillåtet så länge du har kul och mår bra. När jag skriver recept kan det hända att jag inte är supertydlig, det beror mest på att det inte är så allvarligt och jag inte tycker att recept bör följas slaviskt så länge det inte handlar om bakning. Se receptet som en inspiration och gör det till ditt. Men har du frågor så går det alldeles ypperligt bra att ställa den, du hittar mailadress under ”kontakt”.
Den här ljumma salladen är en ganska snabblagad rackare. Inte i närheten av mitt snabbaste recept, det kommer en annan gång. Romansallad, potatis och dijonvinegrette ingår alltid, sen utgår jag från vilka grönsaker som är i säsong och som ser sådär extra inbjudande ut. Håll det någorlunda simpelt så att du verkligen kan känna varje primörs smak. Till denna har jag bland annat valt nyskördade tomater, färsk gul lök, sparrispotatis och bäst av allt; kantareller plockade på Billingen. Lyxigt! Det lokala har sedan fått dejta den libanesiska drömmen Labneh. Labneh är en färskost gjord på getmjölk, och sådär perfekt krämig med både sälta och syrlighet. (När jag inte har den i sallad brukar jag servera den tillsammans med spagetti, klyftade tomater, massa färsk basilika, olivolja, nymald svartpeppar och flingsalt.) Bli förresten inte skeptisk till att ha varm potatis i sallad, det blir bra. Så, spring iväg till närmsta svampskog, grönsaksdisk eller grönsaksland och börja skörda till din sallad nu.
