Ljummet grönt med guld från Billingen.

Jag ”råkade” tjuvlyssna på ett samtal mellan två damer för ett tag sen, de pratade om mat så jag anser att det var min skyldighet att lyssna. Det pratades om kyckling, kokosmjölk, wokgrönsaker och en färdigblandad grytbas. ”Jätteenkelt” och ”snabblagat” var ord som användes. Hm tänkte jag, det är sånt som önskas kanske. Att det går kvickt och är enkelt. Med risk för att låta märkvärdig så tycker jag att matlagning är ganska enkelt och tycker också att det är både roligare och godare att skära mina egna grönsaker eller mixa ihop kryddblandningar. Därmed inte sagt att jag dömer någon. Nonne, nonne i mat och kärlek är genvägar och det mesta tillåtet så länge du har kul och mår bra. När jag skriver recept kan det hända att jag inte är supertydlig, det beror mest på att det inte är så allvarligt och jag inte tycker att recept bör följas slaviskt så länge det inte handlar om bakning. Se receptet som en inspiration och gör det till ditt. Men har du frågor så går det alldeles ypperligt bra att ställa den, du hittar mailadress under ”kontakt”.

title
title

Den här ljumma salladen är en ganska snabblagad rackare. Inte i närheten av mitt snabbaste recept, det kommer en annan gång. Romansallad, potatis och dijonvinegrette ingår alltid, sen utgår jag från vilka grönsaker som är i säsong och som ser sådär extra inbjudande ut. Håll det någorlunda simpelt så att du verkligen kan känna varje primörs smak. Till denna har jag bland annat valt nyskördade tomater, färsk gul lök, sparrispotatis och bäst av allt; kantareller plockade på Billingen. Lyxigt! Det lokala har sedan fått dejta den libanesiska drömmen Labneh. Labneh är en färskost gjord på getmjölk, och sådär perfekt krämig med både sälta och syrlighet.  (När jag inte har den i sallad brukar jag servera den tillsammans med spagetti, klyftade tomater, massa färsk basilika, olivolja, nymald svartpeppar och flingsalt.)  Bli förresten inte skeptisk till att ha varm potatis i sallad, det blir bra. Så, spring iväg till närmsta svampskog, grönsaksdisk eller grönsaksland och börja skörda till din sallad nu.

title

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!

Ljummen primörsallad, 2 port eller en stor

Du behöver ungefär:

 • 1 Romansalladshuvud
 • 4 st potatisar, t. ex sparrispotatis
 • 2 st färska gullökar
 • Fritt antal goda små tomater
 • Labneh, valfri mängd (Finns till exempel att köpa på Södra Ryds närlivs strax utanför centrala Skövde)
 • Kantareller som du smörstekt sådär perfekt.
 • Färsk basilika
 • 2 msk olivolja (går bra med annan matolja också)
 • 2 vitlöksklyftor, gärna färska.
 • 1 tsk Dijonsenap
 • 1 tsk honung
 • 0,5 tsk balsamvinäger
 • En skvätt vatten
 • Nymalen svartpeppar, flinggsalt

Gör såhär:

 1. Börja med att koka löken i saltat vatten, så att den precis mjuknar. Häll av vattnet, och låt den svalna. På en annan platta smörsteker du kantarellerna.
 2. Blanda olja, balsamvinäger, honung, dijon, tunt skuren vitlök, och en skvätt kallt vatten i en liten kopp. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer honung och senap.
 3. Skiva potatisen tunt.
 4. Hetta upp en stekpanna och i med vinegretten och sen den skivade potatisen. Sänk värmen så att inte vitlöjen bränns, och låt potatisen bli mjuk men med lite tuggmotstånd. Salta och peppra.
 5. Lägg potatisen i den skålen du vill servera salladen i, skrapa ur pannan ordentligt så att alla härliga smaker kommer med.
 6. Hetta upp en grillpanna om du har, annars ställer du tillbaka pannan du just använde på spisen och lägger i den halverade kokta löken med snittytan neråt så att den får lite färg. Salta litegrann.
 7. Skär salladen och klyfta tomaterna, lägg det sedan i skålen där potatisen väntar och blanda runt försiktigt.
 8. Toppa salladen med smulad Labneh, löken, smörstekta kantareller, basilika, peppar och lite olivolja.
 9. Ät!