Säg omelett och gör det med ett leende, för just omelett måste vara en av de smartaste rätter som finns. Nyttigt (fullt av vitaminer, mineraler och antioxidanter bland annat), mättande, snabblagat och går att variera ungefär oändligt. Det viktigaste och grunden till att din omelett blir en dröm eller pannkaka är förstås äggen. Goda ägg från glada hönor. Så när jag i veckan hade rart besök och var sugen på att svänga ihop en brunchomelett, valde jag att testa Moster Susannes ekoägg. Dels för att äggen är ekologiska och lokalt värpta av frigående hönor utomhus, men också för att Moster Susanne kommer att finnas med på Saluhallen under Matfestivalen.
Hönorna bor på en gård strax utanför Skövde, och är av rasen Bovans Brun. Det är en nyfiken och social höna med god aptit och lugnt temperament, det låter i mina öron som bra förutsättningar för att värpa goda ägg. På gården finns också ett packeri för märkning och packning av äggen som sen levereras direkt till butik. Är du nyfiken på var du kan köpa dem så hittar du en lista över butiker här.
Tricket för att få till en omelett som ger dig känslan av att sitta på en liten bistro i Paris är att tillaga den på låg temperatur under lock, och att ha kolsyrat vatten i smeten. Japp, bubblor är så ofta knepet till framgång. Sen toppar du din omelett med det du för dagen är sugen på. Receptet nedan är så som jag gjorde nu, men se det mer som ett grundrecept. Du kan ju råka vilja ha vitlöksmarinerade räkor med lime och koriander, rökt lax, några piffiga rester från gårdagens taco dinner. Tänk bara på att det kanske främst är ost, lök och tomat som gillar att vara med under locket, det andra toppar du med. Här är det bara fantasin som sätter gränser. You can’t make an omelette without breaking eggs!
