Koka soppa på en spik.

Smaka! Gav sig ut på tur i helgen som gick. Förutom att bjuda på alldeles fantastisk mat, så bjussar Skaraborg även på ett helt uppslag av trevliga sevärdheter. Så vad passar väl bättre än att kombinera dessa två nöjen? Sagt och gjort tog jag med min kärlek, mamma och pappa på en dagsutflykt med start i Lidköping för en snabbvisit på Rörstrand. Det är som helt omöjligt att passera utan att gå in. Har du förresten testat räkmackorna på Rörstrands Café? Gör det annars!

Bilen fortsatte sen vidare mot Kållandsö och Läckö Slott. Skulle det vara någon som tvekar på att det är vackert häromkring, ta med dem på en biltur precis vartsomhelst i landskapet och de kommer att övertygas. Naturen, arkitekturen och djuren. Say no more.

På tal om arkitektur, Läckö Slott och intilliggande Victoriahuset… Så vackra att hälften vore nog. Det räcker nästan att åka dit och bara stå utanför och spana. Men denna sommar bjuder slottet på juveler i långa banor i och med utställningen ”Juvelerarkonst– preciösa ting från stormaktstid till samtid” Och finns något mer än mat och Champagne som får mitt hjärta att slå hårt av lycka så är det saker som glittrar. Guldörhängen klädda med rubiner, små silverdosor att ha sina käraste ting i, lillfingersringar, fickur med pärlor och ädelstenar. Ojojoj. Att sen fortsätta sin vandring i och kring slottet gör det omöjligt att inte fantisera om hur det var att bo där. Vad gjorde de med alla rum? Och köket, hur var det att laga den där maten? Att stoppa in en levande fågel i pastejen som sen festligt får flyga ut framför lystna gäster, det känns en smula främmande. Kul ändå att kolla läget bland stenugnar, bakbord och kökssoffor. Självklart kan jag inte låta bli att nämna Restaurang Hvita Hjorten som ligger inne i det magnifika Victoriahuset. Namnet Hvita Hjorten klurade redan Magnus Gabriel De la Gardie ut under 1660-70 talet någon gång, då han lät uppföra en krog med namnet. Hade jag haft tillgång till en tidsmaskin så skulle jag åkt dit per omgående och skrivit utförligt om vad som låg på tallrikarna. En sådan har jag dock inte, men kan berätta att om du besöker dagens version av krogen så möts du av rätter lagade med bland annat grönsaker och kryddor skördade direkt från Lilla Slottsträdgården. Fisken kommer från Vänern och köttet och från lokala jägare. Närmare naturen kommer vi inte. Allt komponerat till smakfulla rätter av krögarna Katrin Ljungblom och Stefan Söderholm.

title
title

 

En juvelutställning och lite kökshistoria senare styrdes kosan några kilometer mot Spikens Fiskeläge för att stilla hungern som kommit smygande. Spiken har sen jag var liten varit ett givet delmål på utflykten till Läckö för att köpa rökt sik. Sik som vi sen åt med dillkokt färskpotatis och hollandaisesås. Mycket hollandaisesås. Har du inte lust att svänga ihop ditt krubb själv, eller är alldeles för hungrig för att vänta tills du kommer hem så finns det så många rara ställen i Spiken som kan mätta dig. Till exempel Restaurang Sjöboden. Såhär på sommaren kan du njuta av en sommarbuffé med vällagade och närproducerade delikatesser som gravad vänerlax med pepparrot, skaldjurspaté från Hörvikens Fisk på Kållandsö, varmrökt lamm från Bitterna Lamm, kalkon från Adelåsen och ljuvligt goda ädelosten ”Påverås Blå” Påverås Gårdsmejeri. Alla dessa producenter som har sina unika skatter att erbjuda oss, vilken dröm det är. Och Påverås kommer som jag tidigare nämnt att finnas med på Saluhallen under årets Matfestival, och jag kommer alldeles säkert ägna dem ett eget inlägg framöver. Håll ut!

title
title
title
Tyckte du om detta? Dela gärna!