Smaka! är på rödbettet.

Så är det den första juli och sommar på riktigt. Eller? Tittar jag ut genom mitt köksfönster så möts jag av regn och en himmel som inte verkar på humör för att klä sig i blått. Nu råkar det dock vara så att jag älskar denna typ av väder. Att få skrota runt i mysbrallor och tofflor, glutta på en bra film eller bara stå på den inglasade balkongen och lyssna. Mysigt. Men jag förstår också att denna typ av väder kan framkalla exakt tvärtom sorts känslor. Men sura inte över vädret, här kommer ett recept på en av mina paradrätter som muntrar upp den mest gråa av dagar, och som värmer det frusnaste hjärta.

title

Vad passar bättre än en mustig rödbetssoppa som inte bara är grann att titta, lättlagad, god och dessutom bra mot blodtryck, skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar och ger en naturlig boost? Alla de egenskaper hittar du hos våran vän rödbetan. Så ta en tur till Grönsakshuset i Skövde och förse dig med ett knippe eller två av denna magiska beta, goda vitkålen, lök och morot som alla är i säsong och fulla av smak. Välj gärna närodlat och ekologiskt så blir det ytterligare en gnutta godare.

title
title
Tyckte du om detta? Dela gärna!

Bästa Borsjtjen

Förberedelsetid:: ca 15 min
Tillagningstid:: ca 45 min - 1 timma.
Portioner:: 6

Du behöver:

 • 6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
 • 2-3 gula lökar
 • 1-2 morötter
 • 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
 • 2-3 msk smör eller olja
 • 1 ½ liter vatten
 • 3 buljongtärningar (ekologisk grönsaksbuljong blir godast)
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 lagerblad
 • 1-2 msk vitvinsvinäger
 • Salt
 • Smetana till servering

Gör såhär:

Skala rödbetor, lök och morot. Riv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Använd gärna matberedare. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna i ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, cirka 20-30 minuter. Smaka av med vinäger (däri ligger det piffiga tricket) och eventuellt mer salt. Servera soppan med en klick Smetana och ett smarrigt bröd. Gott!